Între Merkel și Putin

Fără a fi spectaculoasă prin declarații și oferte, vizita cancelarului Angela Merkel mi-a dat un liniștitor sentiment de normalitate. Un lider important al Occidentului ne-a vorbit la Chișinău despre o Moldovă a libertății și justiției, a fericirii și prosperității nu doar pentru un grup de privilegiați, ci pentru toți cetățenii. Expresia lui Konrad Adenauer, unul dintre părinții-fondatori ai Europei unite, citată de doamna cancelar – „vom sta sub același cer și vom avea aceleași orizonturi” – mi s-a părut o frumoasă metaforă a speranței. Depinde de noi ca aceste orizonturi comune, spre care ne invită Germania, să fie atinse.

AÈ™ pune în contrast cu această imagine luminoasă o altă viziune, una emanată din Rusia – cea care se insinuează de 200 de ani pe meleagurile noastre în calitate de… „partener strategic”. O viziune terifiantă, materializată într-o recentă secvență cu Garry Kasparov, pe care torÈ›ionarii lui Putin îl împing cu forÈ›a într-o dubă a poliÈ›iei. Această fotografie, care a făcut înconjurul lumii, a fost mai È™ocantă decât tot ce a produs până acum în materie de represiune (redată iconografic) actualul regim de la Moscova. Campionul mondial la È™ah, cel care a dominat vreme de două decenii „jocul minÈ›ii”, o valoare inestimabilă a țării sale, este lovit È™i îmbrâncit de un comando în uniforme. S-a întâmplat pe 17 august 2012, lângă judecătoria din Moscova, unde Kasparov venise să protesteze, alături de sute de manifestanÈ›i paÈ™nici, împotriva condamnării fetelor de la Pussy Riot.

De ce mi se pare specială această imagine, de vreme ce s-au mai văzut lideri ai OpoziÈ›iei ruse arestaÈ›i prin metode violente?… Pentru că în cazul lui Kasparov regimul Putin a trecut ultima linie.

Numai Stalin È™i urmaÈ™ii lui de la conducerea URSS au avut un comportament atât de barbar la adresa unor străluciÈ›i intelectuali – scriitori, savanÈ›i, medici, artiÈ™ti, muzicieni. Mandelstam, Bulgakov, Pasternak, Șalamov, Soljenițîn, Sineavski, Saharov, Brodski, Rostropovici… Patru dintre aceÈ™tia (È™i lista e incompletă) au luat Premiul Nobel. Mari creatori È™i mari conÈ™tiinÈ›e, cu care s-ar fi mândrit orice naÈ›iune civilizată. ToÈ›i au fost terorizaÈ›i È™i, în unele cazuri, exterminaÈ›i fizic, pentru că au refuzat să tacă. Faima acestor personalități dădea protestului lor o rezonanță È™i o credibilitate ieÈ™ite din comun, de aceea au fost percepuÈ›i de regim ca fiind extrem de periculoÈ™i.

Garry Kasparov face parte din aceeași familie de spirite. Omul care a fost primit cu onoruri de Papa de la Roma, de Regele Spaniei, de președinți ai Statelor Unite și de alți lideri politici ai lumii, a renunțat la sportul care i-a adus glorie, pentru a se dedica apărării drepturilor civice în Rusia. Umilindu-l pe Kasparov, tratându-l ca pe un bandit, ca pe un borfaș din stradă, președintele Putin a vrut să arate că nu-i mai pasă, că poate strivi pe orice contestatar al său, ba chiar o face cu o plăcere sadică dacă e vorba de o personalitate remarcabilă, crezând că reușește astfel (ca în vechile ritualuri păgâne) să-i știrbească „nimbul”, să-i anihileze excelența. Marasm, pură patologie a puterii.
Între modelul Merkel și „oferta” lui Putin alegerea pentru moldoveni n-ar trebui să trezească dubii.

This entry was posted in politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply