Ce vor moldovenii?

După ce a fost opt ani președinte și vreo șase premier – timp în care a gestionat nu se mai știe câte războaie și catastrofe, și a pus cizma pe țeava de gaz pentru înfricoșarea Europei, viitorul „țar” de la Moscova s-a apucat din nou să gândească global, să croiască planuri geopolitice.

Rușii trăiesc într-o țară ruinată, scufundată în corupție și fărădelege, dar în loc de școli și spitale primesc o „supă imperială” reîncălzită. Așa procedează conducătorii incapabili să rezolve problemele cetățenilor: vorbesc despre o măreție iluzorie și caută dușmani în exterior – hegemonia americanilor, perfidia europenilor și, mai recent, expansionismul georgian, cel care vrea să acapareze întregul spațiu de la Marea Neagră până la Marea Baltică.

„Tezele din octombrie” ale lui Vladimir Vladimirovici (Putin) privind uniunea euroasiatică au avut o rezonanță fulgerătoare la ChiÈ™inău. Primul a sărit să le aplaude Vladimir Nicolaevici (Voronin). După ce s-a chinuit È™i el vreo 8 ani, ca preÈ™edinte, să ne apropie de Europa – perioadă ce era să se sfârÈ™ească, în aprilie 2009, într-o „juntă” latinoamericană –, azi, sătul să stea în opoziÈ›ie, liderul PCRM semnalizează insistent spre Moscova: sunt aici, nu mă uitaÈ›i, bazaÈ›i-vă pe mine! Alături de el, o droaie de analiÈ™ti, paralizaÈ›i de geniala ofertă a primului judocan al Rusiei, se întreabă înfioraÈ›i: dacă Uniunea Europeană nu ne vrea, cum să reziÈ™ti unei asemenea tentaÈ›ii?…

Șeful PCRM aleargă după favorurile Moscovei, încercând să-i ia faÈ›a lui Dodon (un politician pro-rus mai tânăr, mai promițător), È™i profită de revelaÈ›ia sa „euroasiatică” pentru a ridica miza negocierilor cu AIE (dovadă că nu-i pasă câtuÈ™i de puÈ›in de depășirea crizei politice). Voronin spune: renunÈ›aÈ›i la integrarea europeană, reveniÈ›i în matca „limbii comune”, veniÈ›i cu noi, înapoi în URSS, È™i suntem gata să negociem orice! ComuniÈ™tii propun alianÈ›ei de guvernământ È™i întregii Moldove un parteneriat deschis, „bărbătesc”, cu Ramzan Kadîrov È™i cu LukaÈ™enka, iar dacă È›inem neapărat să ajungem în Europa, păi, nu există cale mai scurtă decât prin Kazahstan!…

Cine și-a făcut iluzii privind „eurofilia” liderului comunist a avut fericita ocazie să afle, în sfârșit, care-i sunt adevăratele intenții. Voronin e sincer. El știe că nimeni nu-l așteaptă în Europa și vrea să meargă acolo unde se simte mai confortabil, unde nu are nevoie de translator ca să se facă înțeles, și nici de respectarea unor „standarde” nesuferite ca să fie poftit la masă.

Dar ce vor moldovenii? Șeful PCRM nu ar fi fost atât de sigur că discursul său are priză la populație, dacă Alianța nu s-ar fi complăcut doar în laudele europenilor, ci ar fi explicat alegătorilor de acasă, prin intermediul unei largi campanii de informare, ce este Uniunea Europeană, de ce nu poți fi concomitent în UE și în CSI. Pentru că este o diferență crasă de valori, de reguli și norme de conduită, e diferența însăși dinte civilizație și barbarie. Și mai e un sistem instituțional, pe care trebuie să-l adopți integral, nu pe bucăți. Putin ne promite gaze mai ieftine în schimbul loialității, cum făceau altă dată sultanii turci. Occidentul ne cere să fim corecți, să nu furăm, să ne respectăm legile. Să fie un preț prea mare?

This entry was posted in politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply