Comunism sau mafie?

În intervenția sa publică de marți, care s-a vrut aproape un discurs „despre starea națiunii”, premierul Filat a prezentat o listă de factori care-l împiedică să exercite, alături de miniștrii săi, o guvernare onestă, dedicată trup și suflet programului de reforme. Și și-a încheiat cuvântarea printr-o surprinzătoare afirmație: nu comunismul, ci mafia amenință Republica Moldova. Premierul sugerează – poate involuntar, pentru că nu merge prea departe cu raționamentul – o dilemă artificială, care pune deopotrivă o problemă de logică și de morală. Cred că sunt necesare niște clarificări, pentru a nu-i exonera de răspundere pe unii (câțiva) și a nu crea așteptări nepotrivite celor mulți.

Vlad Filat se simte ignorat sau chiar sabotat de colegii din Coaliție, care stau pe margine și chibițează, pe când lui îi revine greaua gestionare a treburilor curente: pensii, salarii, asistență medicală, școli, agricultură, integrare europeană, Transnistria etc. Exasperarea însă n-ar trebui să-l facă pe premier să aibă o întrebuințare eronată a termenilor, să comită false disocieri. Chiar dacă nu este „opera” ei exclusivă, mafiotizarea statului a înflorit în perioada guvernării Voronin. În Moldova, azi, comunismul se abține să organizeze lagăre de exterminare nu pentru că nu ar dori-o, ci pentru că nu mai poate. Dar în esență a rămas ceea ce a fost mereu: o grupare ilegitimă și imorală, o doctrină care justifică crima prin „priorități ideologice”. În secolul XXI comunismul acționează mai subtil: capturează instituțiile statului, implementează modelul ruso-mafiot de organizare a economiei.

Premierul Filat caută soluții concrete: el are de rezolvat blocajul constituțional, din cauza căruia Moldova pierde investiții directe de sute de milioane de euro, pentru că nimeni nu bagă bani într-o țară și într-o guvernare de azi pe mâine. Cele două voturi necesare alegerii președintelui nu pot veni decât de la comuniști. Dacă Partidul Democrat mai ține să-și vadă liderul șef de stat de ce nu discută cu PCRM? Cum își mai justifică pretențiile, dacă nici măcar „magicianul” Plahotniuc nu moare de dorul de a-și vedea prietenul înscăunat președinte, sau poate ne scapă nouă ceva? Este ridicol să-l auzi pe Marian Lupu acuzându-l pe Filat de simpatii pro-comuniste, în timp ce își ignoră propria ereditate politică. Și mai și uită cât de confluente cu PCRM își vedea „valorile și principiile” în decembrie trecut!

Comunismul sovietic nu a fost condamnat, deși ni s-a promis, inițiativa lui Mihai Ghimpu s-a scufundat în derizoriu, a devenit o trambulină electorală, una între altele. Nici măcar comemorarea deportaților basarabeni nu-i mai adună la un loc pe liderii AIE. A scăpat basma curată și guvernarea Voronin, ba mai mult: PCRM s-a păstrat în datele unei alternative frecventabile la actuala putere și îi face din ochi premierului Filat, îndemnându-l să uite de vremurile în care era o țintă a comuniștilor. Fără iluzii însă: o țintă a rămas și azi.

Nu vă lăsați ispitit, domnule prim-ministru, oricât v-ar pizmui partenerii de Alianță. Comunismul și mafia sunt frați siamezi, sunt doi monștri care se hrănesc din sărăcia și decăderea popoarelor!

__________
Adevărul, 15 iulie 2011

This entry was posted in politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply