Persecuţii politice în Republica Moldova

Ieri la Chişinău, democraţia şi libertatea de expresie au primit o lovitură chiar din partea celor care au datoria să le protejeze, adică forţele de ordine. Faptele se cunosc. Poliţia a reţinut câteva grupuri de cetăţeni care doreau să aniverseze Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918. Manifestanţii au fost brutalizaţi, urcaţi cu forţa în dube şi duşi la Comisariatul de Poliţie. Între cei reţinuţi erau membri ai Partidului Liberal, în frunte cu liderii Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, activişti ai organizaţiei Hyde Park, dar şi reporteri de la posturile PRO TV Chişinău şi DTV, prezenţi acolo pentru a-şi face datoria profesională. Jurnaliştii au fost bruscaţi deopotrivă cu manifestanţii, iar casetele filmate au fost demagnetizate, de parcă ar fi conţinut cine ştie ce secrete de stat.
Asistăm de câtva timp în Republica Moldova la o adevărată escaladare a românofobiei la nivel oficial. Autorităţile de la Chişinău atacă şi insultă sistematic statul român, iar pe plan intern îi persecută pe moldovenii care împărtăşesc valorile naţionale româneşti şi nu ezită să le afirme public. În acelaşi timp, PCRM celebrează, ziua în amiaza mare, fără nici o jenă, pe Lenin şi revoluţia bolşevică, deşi regimul şi ideologia comunistă au fost blamate la nivel internaţional pentru nenumăratele crime pe care le-au comis, inclusiv în Moldova. Sfidând Constituţia, actuala putere de la Chişinău a instaurat delictul de opinie, exact ca în perioada dictaturii sovietice. Or, ţările europene au învăţat de mult să-şi recupereze istoria şi să acorde şi celuilalt dreptul la opinie. În România, de pildă, în acest an Ziua Naţională a Maghiarilor, marcată pe 15 martie, a fost sărbătorită cu mult fast în localităţile locuite majoritar de cetăţeni de această etnie, au fost arborate steaguri naţionale ungureşti, la festivităţi a participat însuşi preşedintele Ungariei, fără a face neapărat o escală pe la Bucureşti. România şi Ungaria sunt membre în Uniunea Europeană, sunt ţări aliate care reuşesc, iată, să-şi închidă controversele istorice, de dragul unui viitor comun. Republica Moldova exhibă un comportament exact contrar statelor din Uniunea Europeană. Atacul împotriva unor cetăţeni care vroiau să comemoreze în linişte un eveniment semnificativ pentru istoria acestui pământ, intimidarea ziariştilor care vroiau să reflecte aceste comemorări demonstrează că actualul regim de la Chişinău dispreţuieşte valorile europene şi că, mai degrabă, trebuie pus alături de Rusia şi Belarus, unde recentele demonstraţii ale celor de altă părere, la Sankt-Petersburg, Minsk şi Nijni-Novgorod, au fost reprimate într-un mod despotic, oripilant. Şi să mai remarcăm un detaliu tehnic în legătură cu arestările de ieri. Deschiderea unui dosar împotriva lui Dorin Chirtoacă, alături de ceilalţi colegi ai săi, induce impresia că puterea încearcă să compromită un candidat la funcţia de primar al Chişinăului, şi chiar să-l elimine din cursa electorală, aşa cum au păţit-o mai devreme alţi lideri din opoziţia extraparlamentară.
Libertatea unei ţări constă în puterea ei de a-i aduna pe cetăţeni, indiferent de opiniile şi viziunile lor politice. Persecuţiile, tabuurile, intimidările sunt tot ce-şi poate face mai rău o guvernare pentru a-şi distruge legitimitatea în ochii poporului.

This entry was posted in politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply