Efectele caniculei în politică

ZăpuÅŸeala din ultimele zile îmi dă tot mai mult senzaÅ£ia de irealitate. Când ai 35 de grade în casă, contururile obiectelor încep să plutească, se dizolvă asemeni materiei din nuvela „OraÅŸul topit” a Anei Blandiana. Lumina soarelui pare miere incandescentă scursă din potirele urgiei dumnezeieÅŸti. Cineva smulge peceÅ£ile judecăţii, iar noi, moleÅŸiÅ£i de căldură, îi urmărim impasibili miÅŸcările: ritualul nu ne mai impresionează, nu înseamnă nimic pentru noi. Ne obiÅŸnuim cu viaÅ£a la tropice, învăţăm detaÅŸarea, exersăm indolenÅ£a: zone întregi din Å£ară se vor deÅŸertifica, acolo unde a fost pământ negru în doar 10 ani vom călca pe nisip. Ei ÅŸi? S-au tăiat pădurile în nebunie, de-au pornit malurile râurilor la vale, nu e problema noastră. Vom urmări ÅŸtirile la televizor, ÅŸi dacă ne vom plictisi, vom schimba canalul. Sub impactul căldurii insuportabile, desluÅŸirea treburilor publice seamănă cu tentativa de a curăţa un geam ce se abureÅŸte mereu, exerciÅ£iul puterii politice – o probă de înot în ulei. ÃŽn România, măcar te mai distrezi urmărind conflictul dintre preÅŸedinte ÅŸi premier, deÅŸi această veselă hârjoană a ajuns, mai nou, să le otrăvească zilele ÅŸi românilor basarabeni, care după ce se ÅŸtiau prizonieri ai poftelor geopolitice ale Rusiei, s-au trezit, subit, ostatici ai confruntărilor surde dintre centrele puterii de la BucureÅŸti. De ce să le dăm cetăţenie basarabenilor, ca să voteze cu Băsescu?… Mărturisesc că acest argument, pe care nu-l prevăzusem în strategia temporizărilor operate de autorităţile române, m-a lăsat mut. Oricum ai replica, nu vei reuÅŸi să urci la altitudinea acestui raÅ£ionament… cu bătaie lungă.
În Moldova, seceta anunţă o explozie a preţurilor la produsele alimentare de bază. În pieţele din Chişinău legumele sunt mai scumpe ca niciodată, lumea aşteaptă înfricoşată iminentele scumpiri la curentul electric, dictate de ucraineni, şi cele de la gaze, decise de ruşi. Politica prutonistreană e în derivă. Marile bătălii electorale au rămas în urmă, puţini îşi mai aduc aminte de ele. Ca şi altă dată, singurul care mai menţine interesul în branşă, dând o pâine de mâncat ziariştilor, este preşedintele Voronin. Dar şi cu el în ultimul timp se întâmplă ceva. Atmosfera încinsă de afară, pesemne, provoacă serioase dificultăţi instalaţiilor de aer condiţionat din incinta prezidenţială, inducând locatarului accese de melancolie. Aşa, mai dăunezi, dl Voronin i-a convocat pe ambasadorii occidentali la Condriţa, reşedinţa sa de vară, pitită în inima codrilor, pentru a-i întreba de ce ar crede domniile lor că el, preşedintele Republicii Moldova, nu ar fi patriot? De ce îl tratează Europa cu atâta suspiciune, cu atâta lipsă de încredere, de ce nu acceptă strădaniile sale de a rezolva conflictul transnistrean printr-un dialog separat cu Rusia? El, Voronin, e gata în orice moment să-şi prezinte demisia, dacă acesta ar fi preţul „reîntregirii ţării”. Liderul comunist e mulţumit că măcar a reuşit să convingă Uniunea Europeană de relele intenţii ale României, care vrea să-l lase fără supuşi. Kalman Mizsei, în realitate, ne spune dl Voronin, nu a făcut decât să repete, la Bucureşti, conţinutul reclamaţiilor sale, expuse la Bruxelles. „Mă bucur că am reuşit să zădărnicesc deschiderea centrului de vize Schengen la Chişinău, propus de România, a plusat şi mai recent Voronin la o emisiune pe un post de televiziune moldovean, care emite în rusă. Românii vroiau să hotărască ei cine dintre moldoveni are voie să intre în Europa şi cine nu, acum să-şi mai pună pofta în cui!” În aceeaşi emisiune, tot mai excedatul de căldură preşedinte şi-a vărsat nervii pe Opoziţie, care i-a „furat” mai multe oraşe şi raioane cu prilejul ultimelor alegeri locale, şi s-a răstit la cei ce se plâng că guvernul nu le repară drumul de la Hânceşti. „V-aţi ales primari democraţi, ce-aţi vrut? Să vă rezolve ei problemele!” Făcându-se ecoul aceloraşi frustrări electorale, premierul Tarlev a anunţat administraţiile necomuniste din teritoriu să nu aştepte grâu din rezerva de stat, să-şi facă propriile rezerve de cereale, că d-aia au fost votaţi.
Impresionat de ravagiile încălzirii globale, preÅŸedintele Voronin nu putea să ignore transcendenÅ£a în retorica ultimelor zile. PreoÅ£ii de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei ruse, au aflat astfel chiar din gura ÅŸefului statului, care îi convocase pentru a se asigura de sprijinul politic al Bisericii Ortodoxe, că primul comunist al lumii a fost Iisus Christos, întrucât „doctrinele noastre se aseamănă, nu veÅ£i găsi nici un cuvânt de rău despre comuniÅŸti nici în Vechiul ÅŸi nici în Noul Testament…”
Nu e din „Vacanţa mare”, e din politica moldovenească. Feriţi-vă capul de razele soarelui! Canicula provoacă distorsiuni ale ritmului cardiac şi tulburări în percepţia de sine a multor persoane.

This entry was posted in politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply