Adevărul, dreptatea şi sprijinul popular – premisele de reuşită ale unei guvernări democratice

Constituirea „Alianţei pentru Integrare Europeană” a descreţit frunţile multor oameni în Basarabia. Cele patru partide ale coaliţiei PLDM, PL, PD şi AMN au demonstrat că înţeleg imensa responsabilitate pe care o poartă. Campania electorală a trecut şi energia contestării ar trebui să se convertească în elan recuperator, în efort de reconstrucţie. Au apărut, ce-i drept, diverse „Cassandre”, care prorocesc viaţă scurtă coaliţiei, sceptici de serviciu ce par a se indispune la auzul veştii că PCRM nu va mai participa la guvernare. Se emit profeţii sumbre, se rostesc cuvinte de genul: dezastru, catastrofă, eşec iminent. Se invocă experienţa tristă a ADR-ului în sprijinul tezei, aprioric legitimate, că noua putere va sucomba în certuri interne.

Aceste pronosticuri, în cazul în care nu mărturisesc o rea-credinţă evidentă şi o agendă politică „telefonată”, greşesc prin reducţionism, neglijează sensul votului popular. Sigur că e nevoie de realism, de evaluări pragmatice, însă nu se poate să nu pui preţ pe însufleţirea oamenilor, pe nevoia lor de încredere şi speranţă într-un asemenea moment sensibil. Am avut destule exasperări în aceşti ani. Direcţia în care se mişca Moldova era prea absurdă şi prăpăstioasă, încât orice ameliorare, orice semn de revenire la normalitate e firesc, acum, să fie recepţionat ca o uşurare, nu este drept să fie descurajaţi cetăţenii. Oricum, situaţia generală este foarte grea şi, se pare, că Alianţa nu va avea parte de cele „100 de zile de graţie”, acordate noii puteri în statele dezvoltate.

Când se va instala guvernarea democratică, asta în cazul când nu va interveni ceva excepţional, care să bulverseze derularea firească a lucrurilor, ea va trebui să prezinte în faţa opiniei publice adevărul despre ce a găsit la preluarea mandatului. E nevoie de o expertiză profesionistă, de un fel de „Carte albă a guvernării comuniste”, care să releve în date şi cifre seci, imposibil de contestat, moştenirea regimului Voronin, realitatea execrabilă pe care o va avea de gestionat coaliţia pe plan economic şi financiar. Trebuie pregătit terenul în vederea adoptării unor decizii şi tratamente dureroase, dar absolut necesare pentru vindecarea bolnavului, cum se spune în medicină. Şi mai este un detaliu obligatoriu de luat în calcul: nevoia de dreptate. Oamenii trebuie să ştie că cei care au comis crime şi ilegalităţi, cei care au spoliat fără ruşine avutul public, au construit piramide financiare şi au preluat afaceri prin şantaj şi corupţie, vor fi traşi la răspundere. E mai uşor să suporţi nişte privaţiuni când ştii că nimeni nu-şi mai bate joc de tine. Când legea şi austeritatea sunt pentru toţi.

Sprijinul opiniei publice este esenţial şi pentru rezolvarea celei mai mari dileme politice din acest moment – alegerea preşedintelui – , în cazul în care discuţiile cu PCRM vor ajunge în impas. Prin intermediul televiziunii publice şi al altor canale media cu acoperire naţională, coaliţia trebuie să comunice adevărul, care sună aşa:

„Noi, patru partide democratice, care am obţinut majoritatea în urma alegerilor anticipate, ne-am învins disensiunile interne şi am format o coaliţie de guvernare în numele interesului naţional. Din păcate, votul din 29 iulie nu ne-a oferit suficiente mandate pentru alegerea şefului statului, există pericolul intrării într-un interminabil blocaj instituţional. Perpetuarea unei stări de provizorat şi incertitudine va cauza imense prejudicii imaginii externe a ţării şi va împiedica restabilirea relaţiilor Moldovei cu instituţiile financiare internaţionale, al căror ajutor este indispensabil pentru depăşirea crizei economice, pentru plata pensiilor şi salariilor. Stimaţi concetăţeni, întrebarea este: avem nevoie de noi alegeri, care să satisfacă ambiţiile foştilor guvernanţi, după ce am lăsat în urmă două scrutine extrem de dure şi nemiloase?”

Dacă noua coaliţie ca reuşi să transmită către populaţie mesajul că declanşarea unor eventuale alegeri anticipate, anul viitor, va fi în exclusivitate „opera” comuniştilor, care se agaţă de putere cu orice preţ, în dispreţul voinţei majorităţii cetăţenilor, partida va fi câştigată. Asupra PCRM va apărea o sursă suplimentară de presiune – presiunea opiniei publice – , care va precipita tăierea nodului gordian. În faţa imenselor dificultăţi ce o aşteptă, adevărul, dreptatea şi sprijinul popular alcătuiesc premisele de reuşită ale viitoarei guvernări democratice.

This entry was posted in politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply