Contrafort
Fondat in octombrie 1994
Contrafort : 9-10 (131-132), septembrie-octombrie : Actualitatea : : Declaraţia PEN Centrului din Republica Moldova

Actualitatea

Declaraţia PEN Centrului din Republica Moldova

Despre degradarea climatului literar

 

PEN Centrul din Republica Moldova (Filială a Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor cu sediul la Londra) îşi exprimă profunda îngrijorare şi consternare faţă de modul în care o polemică literară, purtată în paginile unor publicaţii de la Chişinău, a degradat în insinuări nedemne şi agresivitate verbală. Dialogul critic şi dezbaterile de idei sunt fireşti şi necesare într-o cultură matură, ele îi certifică „starea de sănătate”, capacitatea de evoluţie şi înnoire, imunitatea în raport cu idolatria provincială şi dogmatismul de orice fel. Opiniile literare, oricât de diferite şi incomode ar fi, nu trebuie îngrădite şi nu trebuie condamnate, cu singura condiţie ca exprimarea lor să nu depăşească limitele civilităţii, decenţei şi ale bunului-simţ, aşa cum, din păcate, nu se poate spune despre controversele la care asistăm. Lunecarea în vulgaritate şi imunde atacuri la persoană demonstrează lipsa unei culturi a dialogului printre intelectualii din Republica Moldova. O polemică între scriitori trebuie să edifice adevărul (care nu este neapărat unul plăcut sau convenabil), nu să demoleze destine şi să batjocorească nume.

Dincolo de asprimea tonului, de validitatea sau in-validitatea argumentelor folosite, într-un asemenea duel, este inadmisibil să se recurgă la măsuri administrative împotriva oponenţilor, doar pentru „combaterea” unor diferenţe de viziune estetică şi ideologică. Victime ale acestei maniere, scandaloase şi abuzive de „reducere la tăcere” a adversarului, au căzut scriitorii-universitari Maria Şleahtiţchi, decan al Facultăţii de Litere, şi Nicolae Leahu, şef al Catedrei de Literatură Română şi Universală la Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi, membri ai PEN Centrului din Republica Moldova. În privinţa lor s-a cerut rectoratului acestei instituţii îndepărtarea din funcţii pe motiv că scriitorii în cauză ar promova „obscenităţi” cu care i-ar „perverti” pe studenţi. PEN Centrul din Republica Moldova protestează energic împotriva acestui linşaj moral. Într-un stat bolnav de tarele fostului regim comunist, cum este Republica Moldova, asemenea acuzaţii nefondate şi apeluri infamante reprezintă nişte îndemnuri clare la epurare politică, un atac la Libertatea de Expresie şi, în ultimă instanţă, o subminare a Drepturilor Omului.

Fidel principiilor sale statutare, prin care dezaprobă publicarea unor ştiri sau comentarii în mod deliberat mincinoase şi denigratoare, falsificarea şi prezentarea deformată a faptelor în scopuri politice sau personale (Art. 10), de asemenea, utilizarea informaţiei cu scopul manipulării opiniei publice (Art. 12), şi, în acelaşi timp, continuând să pledeze cu tărie pentru pluralismul punctelor de vedere, PEN Centrul din Republica Moldova sugerează membrilor săi angajaţi, cu sau fără voia lor, în această polemică în mare parte dezonorantă să nu împingă ostilităţile până în zona unde s-ar consfinţi compromiterea irevocabilă a imaginii scriitorului basarabean, adâncirea problemelor cu care se confruntă cultura, democraţia şi libertatea de expresie în Republica Moldova.

 

Comitetul Executiv al PEN Centrului din Republica Moldova

 

18 octombrie 2005, Chişinău

1

Inapoi la cuprinsul numarului

Copyright Contrafort S.R.L.
contrafort@moldnet.md (protected by spam filter and blog promotion by blogupp)
Site apărut cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova