Contrafort
Fondat in octombrie 1994
Contrafort : 5-6 (103-104), mai-iunie : Edituri şi editori din Basarabia - supliment tematic : Oleg Bodrug, director Editura Prut Internaţional : 'Când nu vom mai trece Prutul cu paşapoarte "internaţionale", Editura Prut Internaţional se va numi simplu - PRUT'

Edituri şi editori din Basarabia - supliment tematic

Oleg Bodrug, director Editura Prut Internaţional

'Când nu vom mai trece Prutul cu paşapoarte "internaţionale", Editura Prut Internaţional se va numi simplu - PRUT'

Contrafort:- Domnule director, mai întâi de ce această denumire "Prut Internaţional"? Trebuie să înţelegem că aveţi o preocupare deosebită pentru colaborări externe, sau aţi dorit pur şi simplu să scoateţi Prutul din anonimat, după decenii şi secole în care renumele său de "râu despărţitor de fraţi" părea instaurat pentru vecie?

O.B.: - Da, un răspuns poate fi acesta: dorinţa de a scoate Prutul din anonimatul istoric, inclusiv de a-l face cunoscut în lume. Dar (am mai spus aceasta), atunci când nu vom mai trece Prutul cu paşapoarte "internaţionale", Editura Prut Internaţional se va numi simplu – PRUT.

C.: - Cum aţi defini profilul editurii Dv.? Ce serii şi colecţii mai demne de remarcat aveţi? Anul trecut, de pildă, am observat că aţi scos trei debuturi literare. A fost un "experiment", vă gândiţi să continuaţi în această direcţie, încurajând literatura autohtonă?

O.B.: - Prut Internaţional pune accentul, mai cu seamă în ultimii ani, pe editarea cărţii de calitate pentru copii. La ultimul Salon Internaţional de Carte pentru Copii au fost apreciate colecţiile: "Să creşti mare", "Vreau să ştiu", "Poezii de seama voastră", "O poveste cum alta nu este", "Scriitori contemporani", "Biblioteca pentru toţi copiii".

Publicăm manuale şi literatură didactică pentru toate nivelurile de învăţămînt, dicţionare, albume, revistele "Cugetul", "Viaţa Basarabiei", "Economie şi finanţe". Alte colecţii: "Scriitori contemporani", "Restitutio", "Laurii poeziei", "Vetre străbune", "Clio", "Carte de vizită". În fiecare an se editează peste 200 titluri de carte. Debuturile pe care le-aţi remarcat şi despre care aţi scris – vă mulţumim pentru aceasta – au apărut în colecţia "La steaua". Anterior, în aceeaşi colecţie, am scos alte patru plachete de versuri ale tinerilor autori. Vom susţine în continuare talentele tinere.

C.: - Sunteţi mulţumit de felul cum se vând cărţile editurii Dv. în Basarabia, în România? Ce forme de atragere a publicului aţi instrumentat până acum?

O.B.: - În ultimii ani, după ce am fondat împreună cu alţi editori o societate de distribuţie a cărţii, problemele editurii, legate de comercializarea cărţilor, aş putea spune că au dispărut. Până la urmă, cea mai bună formă de atragere a cititorului este cartea bună pe care ne străduim s-o edităm.

C.: - Ce relaţie aveţi cu statul, cu Ministerele Culturii şi Învăţământului de la Chişinău? Aţi beneficiat vreodată de subvenţii din partea statului pentru anumite titluri? Există în Republica Moldova o legislaţie coerentă şi stabilă privind editarea şi comerţul de carte?

O.B.: - Relaţiile noastre cu statul nu sunt, desigur, cele pe care ni le-am dori. Sunt nişte relaţii… ca între vecini: când mai puţin rele, când nu prea bune. S-au făcut câteva achiziţii din partea statului de la mai multe edituri din Republica Moldova, inclusiv de la Prut Internaţional, acestea însă au fost nesemnificative.

Datorită insistenţei Asociaţiei Editoriale "NOI", din care facem parte, în anul 2000 a fost adoptată Legea privind activitatea editorială, care, cu toate că are mai multe lacune, pentru acel moment a fost totuşi o victorie importantă, obţinută de editori, poligrafişti, bibliotecari şi distribuitori de carte.

C.: - Ce ne puteţi spune despre aşa-zisa luptă acerbă care se dă între editurile din Moldova pentru obţinerea de granturi, subvenţii etc. pentru editarea de dicţionare, manuale şi ediţii ale autorilor clasici? Cât de loială este această competiţie despre care se spun vrute şi nevrute la noi?

O.B.: - Nu ştiu dacă este o luptă acerbă, mai degrabă o luptă "basarabeană" tradiţională. Ceea ce înseamnă rude, prieteni şi un pic de invidie. Până la urmă, au loc diverse licitaţii, concursuri, la care se câştigă, dar se şi pierde. Editura noastră contează mai puţin pe subvenţii – muncim, căutăm soluţii.

C.: - Consideraţi că este necesară în Basarabia o publicaţie specializată, un supliment de câteva pagini al unei reviste de cultură sau măcar un buletin informativ care să prezinte, să sistematizeze şi să "contabilizeze" producţia editorială de la noi? 

O.B.: - Societatea de Distribuţie a Cărţii "PRO-NOI" editează de 2 ori pe an un catalog, cu informaţie despre cărţile editurilor-fondatoare. Majoritatea editurilor au un catalog propriu. Desigur, apariţia unui supliment "al cărţii" la o revistă de cultură este salutabilă şi voi susţine cu interes orice propunere rezonabilă în această privinţă.

C.: - Ce relaţii aţi stabilit cu editurile de peste hotare (câteva exemple), cum vă ajută aceste colaborări în definirea planurilor editoriale?

O.B.: - Am avut deja colaborări cu editurile "Desiris" din Franţa, "Cassel" din Londra, "Podsiedlik–Raniowski" din Polonia. Recent, am stabilit relaţii cu una dintre cele mai mari edituri din Spania "OCEANO" şi intenţionăm să traducem şi să edităm o enciclopedie (în 2 volume) despre educaţia sexuală a copiilor. Această temă, dificilă pentru mulţi părinţi, practic nu este relevată pe piaţa de carte românească. Alte colaborări, la fel de importante pentru noi, sunt cu "MARCHALL" din Anglia şi "HACHETTE" din Franţa, două edituri prestigioase care ne-au atras prin designul elegant şi textele de medicină pe înţelesul tuturor. Sper să edităm circa 14 titluri de carte din acest domeniu. Colaborăm cu mai multe edituri importante din România. Această colaborare nu este însă la capitolul "edituri de peste hotare".

C.: - La ce târguri de carte participă editura Prut Internaţional? Aceste prezenţe în străinătate sunt realmente utile, pentru că îţi oferă şansa să-ţi faci relaţii, să închei contracte profitabile, sau, după cum se mai spune uneori cu o ironie nu tocmai benignă, doar alimentează orgolii de "turism cultural"?

O.B.: - De mai mulţi ani, participăm la Târgul Internaţional de Carte (Bucureşti), Târgul de Carte de Învăţătură GAUDEAMUS (Bucureşti), Salonul Internaţional de Carte (Iaşi). Suntem prezenţi la toate târgurile şi expoziţiile de carte din Chişinău. Pentru prima dată, în anul 2002, împreună cu alţi editori din Republica Moldova, am participat la Târgul de Carte din Moscova. Am rămas impresionaţi de această enormă piaţă de carte, pe care ar fi o greşeală s-o ignorăm. Pentru "turism cultural" nu prea am timp. Participarea Editurii la un târg internaţional de carte este costisitoare, dar, în acelaşi timp, este şi o investiţie importantă. Din aceste considerente, participăm în fiecare an la Târgul Internaţional de Carte din Frankfurt, care, nu doar după părerea noastră, este cel mai important târg de carte din lume. Este evident că la asemenea manifestări nu pleacă numai directorul, dar şi foarte mulţi specialişti din Editură. Numai la Târgul de Carte din Bucureşti participă, la fiecare ediţie, peste 20 de colaboratori.

C.: - Alcătuiţi un top personal al celor mai performante edituri din spaţiul românesc.

O.B.: - În România: Humanitas, Polirom, Univers enciclopedic, Teora, RAO. În Republica Moldova: Ştiinţa, ARC, Litera, Cartier.

 

mai 2003

1

Inapoi la cuprinsul numarului

Copyright Contrafort S.R.L.
contrafort@moldnet.md (protected by spam filter and blog promotion by blogupp)
Site apărut cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova