Categorii

Parteneri

William Shakespeare – o nouă serie în limba română la Editura Paralela 45

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

William Shakespeare – o nouă serie în limba română la Editura Paralela 45

articol: 
articol: 
articol: 

O nouă serie a Operelor lui William Shakespeare, cu traduceri inedite, într-o limbă română modernă, accesibilă cititorilor şi spectatorilor de azi. Noile traduceri propun unele distanţări interpretative faţă de soluţiile precursorilor (dictate de evoluţia criticii anglo-saxone şi de perfecţionarea instrumentelor ei de lucru), dar şi conservă formele specifice teatrului elisabetan (versul alb, pentametrul iambic şi cupletul rimat alternate cu proza) şi funcţia comunicativă a dialogului în teatru, într-o  încercare de unificare a noţiunilor, aparent ireconciliabile, de „traducere filologică” şi „traducere pentru scenă”. Este o serie de autor sută la sută necenzurată din punct de vedere politic, social şi religios, şi nebowdlerizată (adică necenzurată în latura obscen-argotică a limbii), însoţită de un bogat aparat critic realizat de o prestigioasă echipă de universitari de largă recunoaştere internaţională în domeniul studiilor shakespeariene.
***
William Shakespeare. Opere I. Ediţie coordonată şi îngrijită de George Volceanov. Studiu introductiv de George Volceanov.  Sonete. Traducere de Violeta Popa. Prefaţă de Eugenia Gavriliu. Postfaţă de Veronica Popescu; Furtuna. Traducere, prefaţă şi note de George Volceanov.
***
William Shakespeare. Opere II. Hamlet. Traducere de Violeta Popa şi George Volceanov. Prefaţă de Nicoleta Cinpoeş şi George Volceanov. Note de George Volceanov.
***
William Shakespeare. Opere III. Ediţie coordonată şi îngrijită de George Volceanov. A douăsprezecea noapte. Traducere de Violeta Popa şi George Volceanov. Prefaţă de Pia Brînzeu. Note de George Volceanov; Doi veri de stirpe aleasă. Traducere, prefaţă şi note de George Volceanov; Nevestele vesele din Windsor. Traducere de Adriana şi George Volceanov. Prefaţă de Emil Sîrbulescu. Note de George Volceanov.