Categorii

Parteneri

Victor Dumbrăveanu, un scriitor de redescoperit și valorificat

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Victor Dumbrăveanu, un scriitor de redescoperit și valorificat

S-au împlinit de curând zece ani de la dispariția scriitorului Victor Dumbrăveanu (20 august 1946 - 4 decembrie 2011), un autor interesant, prolific (cincisprezece culegeri de nuvele, șase romane), cu o amprentă mai specială în peisajul prozei basarabene. A fost și eseist, publicist, a condus reviste literare. Victor Dumbrăveanu s-a afirmat mai ales ca autor de cărți pentru tineret, profesând o proză luminoasă ca tonalitate și atmosferă, țesând istorii captivante despre pasiunile, dramele, iubirile adolescenților, proiectate într-un ținut basarabean rustic, dar și urban, care nu și-a trădat identitatea, nu și-a pierdut farmecul în fața marilor rupturi ale secolului XX – cumva le pune între paranteze, le relativizează. Proza sa pentru tineri aduce multă autenticitate, ne redă vârsta aurorală a speranței, ne invită într-un orizont de pace, liniște și frumos. Recuperează o lume a normalității, pe care o pierdem prea repede, confruntați cu provocările vieții de adult și cu nedreptățile lumii.
Iubirea noastră-i ca și ura este „cântecul de lebădă” al lui Victor Dumbrăveanu. Romanul, apărut postum, a intrat în top 10 al celor mai citite cărți ale anului 2016, o apariție -„bombă”, cum a fost calificat de critici. E un roman despre epoca lui Leonid Brejnev, care a fost prim-secretar al PCUS la Chișinău, trimis de Stalin să asigure victoria comunismului între Prut și Nistru. Romanul a implicat un serios efort de documentare, încât poate fi considerat deopotrivă o scriere de ficțiune și o cronică a Basarabiei anilor ’50, îmbibați de propagandă și persecuții brutale împotriva intelectualilor. Brejnev, căruia prozatorii nouăzeciști basarabeni i-au numărat anii înainte să moară, în romanul lui Victor Dumbrăveanu e un politruc mai complex, atras de nurii moldovencelor.
„Această carte reprezintă momentul culminant al creației lui Victor Dumbrăveanu și, după cum afirma chiar tata, fiind deja țintuit la pat, este romanul vieții lui. Dar ca oricare viață, aceasta se termină nu când vrea omul, ci când vrea providența, Dumnezeu… La fel ca și viața tatălui meu, această carte se întrerupe brusc, rămânând pe seama cititorului să-și imagineze sfârșitul”, notează Doina Dumbrăveanu-Munteanu, fiica scriitorului și legatara zestrei sale literare. Nu i-a fost ușor să găsească o editură, nimeni nu-i prorocea un succes de librărie. „Am mers cu manuscrisul din poartă în poartă. Îi înțeleg pe toți scepticii care-mi spuneau că publicarea unui roman de 600-700 de pagini care readuce în prim-plan suferințele unui popor de acum de peste o jumătate de secol, absurditatea unui regim aparent defunct și istorii demult apuse și prescrise, într-o perioadă în care nu se citește aproape nimic și în care la putere sunt tabloidele, este o aventură și nu se poate realiza decât cu niște bani privați. Or, editarea romanului Iubirea noastră-i ca și ura răstoarnă scepticismul unora tocmai pentru că există și oameni cărora le pasă și care apreciază ceea ce încă mai numim convențional literatură.”
În finalul acestei scurte consemnări, aș vrea să-l evoc pe scriitorul adolescenților, care a fost și rămâne Victor Dumbrăveanu. Păunița sau pasărea din noi (2009) descrie relația romantică dintre o fată și un tânăr actor, numit Prințul, un actor-fetiș pentru generația sa. Lumea vine la teatru doar pentru a-l vedea pe el în scenă. Cei doi își scriu scrisori grațioase, încadrate în ramă, dezvoltă un roman epistolar paralel cu viața obișnuită a unei adolescente pe care sensibilitatea o scoate din comunul unei existențe anoste. Apropiații scriitorului susțin că Prințul a avut un prototip real: Vlad Ciobanu, Luceafărul și primul Hamlet postbelic din Basarabia și interpretul altor mari roluri, care i-au adus faima și iubirea publicului de toate vârstele…
După zece ani, putem spune că poste­ritatea lui Victor Dumbrăveanu abia începe. Un autor ce merită a fi redescoperit, pentru că readuce candoarea și tumultul unor sentimente adevărate în vremuri în care literatura tinerilor se lasă prea ușor atrasă pe panta vulgarității și a superficialității sub pretextul „spargerii tabuurilor.” Vom reveni asupra creației acestui scriitor.
 
Vitalie CIOBANU