Categorii

Parteneri

„Sud-Est cultural”, nr. 3/2020

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

„Sud-Est cultural”, nr. 3/2020

Variat și consistent nr. 3 din acest an al revistei „Sud-Est cultural”. Editorialul lui Marcel Gherman are un titlu percutant, „Despre inepție”, și un limbaj direct, fără false politețuri. Lipsa de educație, lenea, sunt tarele care marchează lumea contemporană, cu nenorocirile și suferințele ei:
„...Marile conflicte politice din ziua de azi, precum cele legate de xenofobie, atitudinile ostile față de imigranți, polemicile legate de diverse doctrine politice și alte fenomene de acest gen își au ca substrat o luptă între categoriile sociale needucate și clasele cultivate. Sau, ca să mă exprim fără eufemisme, lumpenii încearcă să-și păstreze hegemonia asupra cetățenilor harnici și cultivați”.
Mircea V. Ciobanu propune, în eseul „Recitind cărțile cunoscute”, o relectură a cărților pe care, în general, credem că le cunoaștem. Scrie MVC: „Îndemnul de a reciti atent pagini aparent cunoscute e susţinut şi de micul adevăr în legătură cu clasicii: ei au acest statut nu pentru adevărurile universal valabile expuse ori pentru paradigme etern valabile, ci pentru capacitatea de a furniza permanent interpretări.”
Romanul Dependența de Constantin Cheianu este „cartea în dezbatere” în acest număr de revistă. Despre roman scriu: Nina Corcinschi, Oxana Gherman, Marcel Gherman. Excelentă observația
Ninei Corcinschi:
„Romanul Depen­dența alcătuiește, împreună cu alte câteva romane basarabene, hronicul antiutopiei copilăriei basarabene. Personajul din romanele lui Constantin Cheianu este pelerinul ce cară prin toropeala maturității bagajele grele ale copilăriei. Povestitorul său e multiplicat de analistul neîndurător al maturității văzute prin prisma copilăriei, de iscoditorul traumelor din trecut și psihanalistul vârstelor din ființa umană.”
Inspirat, ca întotdeauna, Leo Butnaru în câteva pagini de leologisme: „Uneori, unii își pierd capul imediat după ce au fost mângâiați pe el”; „Doi sublocotenenți de artilerie, Napoleon și Tolstoi. Ambii ajung împărați. Unul pe tron de țară, celălalt în literatură mondială”; „Ce mică e suprafața pleoapelor, dar acoperă întreaga lume!”.
Alți autori de neratat în acest număr: Eugen Lungu – „Mihail Kogălniceanu în secolul marilor clasici”; Vasile Gribincea – „De la sine la Sine. Paradoxuri şi depăşiri ale distanţelor identitare în Milarepa de Eric Emmanuel Schmitt. Pentru o lectură imagologică”; Emilian Galaicu-Păun – „Terre-ŕ-Mer” (fragment de roman); Interviul Valentinei Novković (Belgrad) cu Leo Butnaru; Moni Stănilă – Interviu cu Teodora Coman; Ligia Beznos – „Ivan Karamazov este ura poeziei”.
Vasile GÂRNEȚ