Categorii

Parteneri

Să învățăm să comentăm și altceva în afară de fotbal

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Să învățăm să comentăm și altceva în afară de fotbal

Poate că niciodată până acum televiziunea publică din Moldova (Moldova 1 și Moldova 2) n-a avut, bănuiesc, atât de mulți spectatori ca în zilele (și nopțile!) – 5-21 august 2016 – cât au durat Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia). Instituția din Dealul Schinoasei a beneficiat de exclusivitatea transmisiunilor sportive de la aceste competiții, detaliu menționat cu orgoliu de toți comentatorii, doar că tocmai comentariul sportiv de calitate a lipsit. Mai ales în primele zile, când totul părea o mare improvizație. Era evident că echipa de băieți care comentează de obicei fotbal nu se descurcă și la alte discipline sportive. Multe greșeli de exprimare (mi-am notat în primele zile o duzină, cât să umplu o întreagă pagină de revistă, apoi am renunțat). De pildă, era deranjant să-i auzi că pronunță „leger” în loc de „lejer”, sau să auzi expresii de tipul „încă oleacă și recordul olimpic putea fi răsturnat” (la natație). Un meci de tenis era comentat cu termeni din fotbal: „Avem remiză!”. Nu era remiză, în tenis nu e niciodată remiză, era doar 40:40 într-un game din setul întâi. Sau: „Trimite mingea în plasă!”. Adică, a trimis mingea în fileul care desparte terenul de tenis în două jumătăți… 
Apoi comentariile și comentatorii au devenit mai suportabili. A apărut polivalentul Cristian Frisc (vorbește corect și coerent, știe sport), predispus la metafore și expresii memorabile, doar că uneori furat de entuziasm și de un patriotism care… frizează ridicolul. De pildă, atunci când ucraineanul naturalizat moldovean Serghei Tarnovschi a obținut locul trei la canoe simplu 1 000 m, Frisc ne îndemna, metaforic, să ne ridicăm în picioare: „Toată lumea în picioare! Bronz pentru Republica Moldova!”. Numai că Tarnovschi a fost descoperit dopat, a fost suspendat din competiții (urma să evolueze alături de fratele său, Oleg Tarnovschi, și la canoe dublu) și medalia sa mai stă sub semnul întrebării, chiar dacă Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic din RM, se arată optimist și vorbește despre un complot nedrept împotriva lui Serghei Tarnovschi. Vom vedea...
A apărut la microfon și meditativul Efim Josanu, comentând – noaptea târziu – mai ales atletism, secundat de un excelent cunoscător al acestui sport, antrenorul și pedagogul Anatolie Popușoi. S-a descurcat bine și Ivan Goncearuc, alături de care am trăit dezamăgirea jocului slab al echipei feminine de handbal a României, care n-a reușit să treacă de grupe, deși era creditată printre favoriți. Surpriza plăcută în echipa comentatorilor invitați a fost Anastasia Bostanaru, la gimnastică. Doar că speranțele românilor la medalii în acest sport, Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu, n-au prins podiumul.
România a înregistrat cea mai slabă prezență la JO – locul 47 în clasamentul pe medalii, doar una de aur – spadă pe echipe feminin. Marea dezamăgire din lotul olimpic românesc a fost atletul Marian Oprea, care a părăsit rușinos întrecerea de triplusalt după trei ratări în calificări. Deci, „struțul”, cum i se spune, poate unul dintre cei mai buni atleți pe care i-a avut România în ultimii ani, n-a reușit să „prindă pragul” în sectorul de sărituri. 
Și Ucraina a înregistrat un rezultat modest, iar echipa Rusiei, decimată în urma unui raport care a dezvăluit un dopaj instituționalizat în această țară, a avut o prestație slabă, deseori fluierată și primită cu ostilitate. 
Eroii de la Rio s-au numit Michael Phelps, Katie Ledecky, Usain Bolt, Simone Biles, Katinka Hosszu… și Wayde Van Niekerk. Atletul sud-african a stabilit un nou record mondial la 400 metri, doborând recordul celebrului Michael Johnson, datând din secolul trecut, din 1999.
Eroul de după Olimpiadă e polonezul Piotr Malachowski, care și-a vândut medalia de argint obținută la aruncarea discului pentru a ajuta un copil bolnav.
A fost o vară fierbinte la Rio. Cum va fi peste patru ani la Tokio? Vom vedea probabil tot la televiziunea publică, dar cu o echipă de comentatori mai profesioniști.