Categorii

Parteneri

Românii în imagini de epocă – o rubrică de Sorin Nica

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Românii în imagini de epocă – o rubrică de Sorin Nica

Pozele din această pagină pot fi plasate sub genericul „Românul în peisaj”. În stațiune, la munte, pe treptele unei vile umbroase din Sinaia, într-o margine a Bucureștiului, la iarbă verde – automobilul devenise nu doar un mijloc de locomoție, ci și accesoriu obligatoriu pentru lumea bună, prieten și complice al unor escapade romantice. Trăsura deja e arhaică, mai ales când de pe capră te privește un vizitiu cu fes turcesc pe cap. Distracția și voia bună poate lua chipul unor țărance din Bistrița sau al bărbaților din Budeștii Basarabiei.
Unele imagini sunt atât de iscusit construite, încât par niște platouri de filmare. Cu ce-ar fi mai prejos, de pildă, Castelul Bran, proiectat pe un cer neguros, decât un conac sau o casă cu stafii englezească, pentru a nu plasa aici subiectul unuia dintre romanele lui Agatha Christie? Ca și grupul de turiști români la Veneția: nu doar vestimentația retro, ci și spontaneitatea lor atât de expresivă – fiecare, într-o altă atitudine, împreună cu porumbeii din Piața San Marco, așteaptă semnalul regiei pentru a-și schimba locurile și a compune o altă scenă, la fel de bună de pus în ramă.
Uneori, peisajele se schimbă (din „ARO”, în 1937, un cinematograf devine „Patria”, în 1953) și oamenii se schimbă dramatic. Istoria o ia la vale, dar nu-l atinge pe fotograf. El rămâne punctul cel mai stabil din Univers. (vit.c.)
 
 
Photo Historia. Același colț al Bulevardului Magheru, la 16 ani distanță: 1937 vs. 1953, cinematograful „Aro”, devenit între timp „Patria”. În ’37, se proiecta filmul american O sută de bărbați și o fată – o poveste optimistă despre o orchestră constituită din artiști care anterior fuseseră șomeri, dar care ajung să câștige un contract la radio; în ’53, se dădea pelicula italiană Anna Zaccheo – povestea unui viol.
 
1. Bistrița, pe la 1914-1918
2. La Slănic-Moldova, 1933
3. Cu trăsura. Undeva în România,
anii ‘20
4. La Bran, anii ‘20-‘30
5. Un grup de români în Piața San Marco din Veneția, 1928
6. Relaxați și veseli, la o margine de București, anii ‘30
7. Șezătoare la Budești. România - prima jumătate a anilor ‘40 (ar putea fi în preajma Chișinăului)
8. Cu familia și prietenii la Sinaia, august 1923