Categorii

Parteneri

Praga literară – dramaturgi contemporani

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Praga literară – dramaturgi contemporani

articol: 

Petr Zelenka, Povestea unei nebunii obișnuite. David Drabek, Balerinele acvatice. Piese traduse în română de Lidia Našincova
 
Aceste două piese de teatru sunt de mare succes pe scenele de azi ale Cehiei. Încercând să se rupă de „nebunia” stereo­tipă a cotidianului, personajele acestora, deși înconjurate de o mulțime de prieteni și rude, ca niște naufragiați pe o insulă, într-o singurătate apăsătoare, caută o experiență existențială eliberatoare. Într-un cadru de comedie, oameni aparent raționali recurg la gesturi surprinzătoare pentru a găsi sensul real sau semnul iubirii. Peter – protagonistul lui Petr Zelenka –, însingurat și neînțeles de rude și de prieteni, după mai multe experiențe eșuate, se lasă împachetat într-o cutie și trimis în Cecenia. E un gest de refugiu și de protest în fața unei vieți eșuate în convenționalisme și clișee de comunicare, care pervertesc adevăratele sentimente. Filip, eroul principal al lui David Drabek, petrece mai mult timp, alături de doi prieteni ai săi, într-un bazin, în care exersează figuri de balet sincron, apoi refuză să părăsească apa, alege natura: treptat, între degete îi cresc membrane înotătoare și Filip devine o vidră. Tragicomicul, hiperbola și ironia amară, făcute să scoată în relief drame sufletești și caractere umane „deviate”, sunt mijloacele favorite ale celor doi dramaturgi și definesc în mare măsură panoplia estetică a teatrului ceh contemporan.
________
Petr Zelenka (n. 1967) a studiat scenaristica la Facultatea de Arte Dramatice din Praga. Este regizor TV și realizator de filme artistice și documentare, având producții premiate de juriile de specialitate. Povestea unei nebunii obișnuite i-a adus consacrarea ca autor dramatic, fiind cea mai tradusă piesă de teatru cehă.
 
David Drabek (n.1970) a absolvit Secția de științe de film și teatru a Facultății de Filozofie a Universității Palacký din Olomouc. În timpul studiilor a fondat împreună cu un prieten grupul Hořící žirafyGirafe în flăcări, în cadrul căruia a prezentat timp de 10 ani, în regie proprie, toate piesele sale de teatru și de cabaret. Piesa Balerinele acvatice a câștigat mai multe premii și a fost prelua­tă de televiziunea cehă. De asemenea, a fost tradusă în engleză, germană și polonă.

nebdhnq

dfpxwcm nebdhnq