Categorii

Parteneri

Omagiu lui Ion Pop

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Omagiu lui Ion Pop

Un dublu portret omagial Ion Pop în numărul 6 al „Revistei literare”. Poet, critic și istoric literar, respectat și îndrăgit profesor universitar, Ion Pop a împlinit 80 de ani pe 1 iulie. La mulți ani și din partea contrafortiștilor, Maestre!
Emilian Galaicu-Păun îl invită pe Ion Pop să răspundă la chestionarul său despre maeștri și ucenici – două aceleași întrebări care înfruntă tenace timpul și spațiul, pe autorii orgolioși sau mai modești. Urmăresc acest serial și cred că cele mai interesante, mai consistente și, de ce nu, frumoase răspunsuri sunt cele ale autorilor modești, realiști, cu picioarele pe pământ într-o literatură plină de maeștri monumentali și de ucenici vrăjitori. Spune Ion Pop: „Plasarea mea în ipostază de posibil „maestru” mă intimidează și ea. Nu sunt deloc sigur că scrisul meu a avut vreo influență notabilă asupra vreunui „ucenic”. În schimb, cred că sunt cât de cât îndreptățit să cred că am fost, totuși, pentru mulți dintre tinerii formați în cercul revistei Echinox, un relativ bun „pedagog”, în sensul îndrumării promoțiilor de redactori ai publicației noastre, îndeosebi între anii 1969-1983 (...) Mi-a displăcut dintotdeauna pretenția îngâmfată a cutărui „Maestru” așteptând recunoștința reală ori flatarea interesată a „discipolilor”.
Despre poetul Ion Pop scrie, inspirat ca întotdeauna, Lucia Țurcanu: „Lista de așteptare este o carte a înfiorării existențiale transpuse discret într-o poezie care nu-i neapărat spectaculoasă, uluitoare, explozivă, dar care tulbură și problematizează, așa cum doar poezia scrisă de poeții cu o sensibilitate rară poate să o facă. Iar Ion Pop, se știe, face parte din categoria acestor poeți”.
Metaforele din editorialul lui Adrian Ciubotaru, „Iunie spulberat”, nu ascund tristețea autorului, spirit lucid, exigent.
Pagina de poezie e semnată de Anatol Bârsa. Iată cât de dezinvolt, sincer și dramatic sună un poem al său intitulat „Poet. Eu?”: „Poet, eu?/Să fim serioși./ Mă joc cu cuvintele/ cum m-aș juca cu propria viață/ dacă aș putea.// Mi-a venit, nepoftită,/inspirația să tac”.
Alte pagini de interes ale acestui număr: „Semne discrete din transcendență” (III) de Teo Chiriac; „Poemul din oglindă” – Mihai Eminescu, „Cărțile”, de Nicolae Leahu; „Oameni și limbaje: Brâncuși, Ionesco, Tzara, Coșeriu” de Mircea V. Ciobanu; „Pan Halippa, poetul „florilor de pârloagă” (II) de Alexandru Burlacu; „Jurnal în marginile Istoriei literare” (XXXVIII) de Leo Butnaru; „Despre marele romancier” de Val Butnaru; cronica literară la un debut poetic (Oxana Gherman) de Maria Pilchin; „Aventurile narațiunii în romanul „Hipnotic” de Val Butnaru” – note de lectură de Ivan Pilchin.
Vasile GÂRNEȚ