Categorii

Parteneri

Mihai Cimpoi în Revista Literară

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Mihai Cimpoi în Revista Literară

Noutatea primelor două numere din acest an din sumarul Revistei literare (subintitulată, repetat, publicație de LITERATURĂ…) este rubrica Synthesis, susținută de academicianul, eminescologul Mihai Cimpoi. Fragmentele de text publicate până acum (câte două pagini de revistă), care anunță un posibil foileton exegetic, se intitulează „Cruda taină” existențială eminesciană. Citat, pentru a redescoperi stilul inconfundabil/inimitabil al lui M. C.: „Taina firii, pe care îndrăznește s-o cunoască firea Poetului, se ascunde în ceva absolut nelămurit, într-o „cifră obscură”, deși  poetul „trimite prin secoli de-ntrebări o vijelie”. Survine, astfel, o limitare ontologică ce-l marchează adânc, nutrindu-i conștiința Nimicului și Zidarului”.  
Editorialele acestor numere (un editorial-foileton, în două secvențe, cu titlul „Literatura ca rezonanță”) sunt semnate de Adrian Ciubotaru. Scriitură elegantă, privire lucidă, necruțătoare: „Lectura unui text bulgakovian precum „Inimă de câine” spune mai multe despre resorturile organismului nostru comunitar decât toate cărțile basarabene la acest subiect”.
Emoționant textul lui Teo Chiriac, „Scrisoare ne/deschisă către Grigore Vieru”, la opt ani de la trecerea în neființă a autorului Tainei care mă apără. La rubrica sa, „Portret în sepia”, Arcadie Suceveanu scrie, metaforic-elegant,  sprijinindu-se de adevăr, despre Petru Cărare, care a împlinit 82 de ani pe 13 februarie 2017: „Petru Cărare a intrat în conștiința publicului ca un senior al umorului, ca un neîntrecut spadasin și mânuitor al floretei de argint, validat și înnobilat de trecerea timpului, în jurul căruia s-a configurat o întreagă falangă de scriitori ce profesează acest gen, recunoscută și foarte cotată  astăzi pe ambele maluri ale Prutului. Nu vom exagera prea tare dacă vom spune că în spațiul intelectual basarabean numele său este aproape sinonim cu parodia și epigrama, cu poanta și butada, cu vorba de duh – întotdeauna sclipitoare, savuroasă, memorabilă”.
Cronici literare semnate de Mircea V. Ciobanu (despre Iulian Fruntașu și Radmila Popovici), Răzvan Voncu (despre Nina Corcinschi), Ion Ciocanu (despre universul liric al polivalentului Andrei Strâmbeanu), Maria Șleahtițchi (despre proza Mihaelei Perciun). Grupaje de versuri de Leo Bordeianu, Alexandru Corduneanu („singurătățile noastre/ ochi în ochi/se recunosc din același trunchi/ al speranței/ totul va fi bine” – memorabil, nu-i așa?!), Gheorghe Calamanciuc.
„Jurnal de Italia” de Leo Butnaru a ajuns la episodul XVI – secvențe din Roma (Muzeul Vaticanului, Piazza del Popolo, Piazza Navona, Fântâna Trevi, Campo dei Fiori…) – un adevărat ghid pasional și reflexiv în Cetatea Eternă, cu multiple referințe culturale, corespondențe/inserturi românești. Va fi o carte pe cinste.
 
Nina SCUTARU