Categorii

Parteneri

Comisia de studiere a regimului comunist totalitar din Republica Moldova

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Comisia de studiere a regimului comunist totalitar din Republica Moldova

În ianuarie 2010, printr-un decret al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, a fost înfiinţată Comisia de studiere şi apreciere a regimului comunist totalitar din Republica Moldova, care are misiunea să elaboreze, până în luna iunie a. c., un studiu, o culegere de documente şi un raport analitic de evaluare istorică şi politico-juridică a totalitarismului roşu pe meleagurile noastre. Preşedinte al Comisiei a fost desemnat istoricul Gheorghe Cojocaru. 
Este o iniţiativă curajoasă, salutară şi foarte necesară, dacă luăm în consideraţie faptul că în ciuda a numeroase cercetări, monografii şi documente, care alcătuiesc un „probatoriu” copleşitor asupra crimelor sistemului inventat de Lenin şi Stalin, în Republica Moldova independentă nu a avut loc o decomunizare reală. În pofida schimbării politice la vârf, instituţiile publice chiftesc de funcţionari cu mentalităţi comuniste, blocând orice proiect de reformă şi europenizare. Decretul de constituire a Comisiei a provocat un val de vociferări în presa pro-comunistă de la Chişinău, ai cărei patroni îşi văd afectată baza ideologică a influenţei şi… veniturilor lor. Pe de altă parte, structura Comisiei Cojocaru a trezit o seamă de dubii în mediile democratice. Există comentatori care s-au întrebat dacă atragerea unor istorici de o anumită vârstă (oricât de notabilă a fost activitatea acestora în beneficiul cauzei naţionale după 1989) – foşti membri ai PCUS, persoane implicate în propaganda comunistă a epocii –, nu va afecta „puritatea morală” a întregului demers. Este, de altfel, şi unul din reproşurile aduse, în mod ipocrit, Comisiei Cojocaru din partea celor care, în realitate, se opun denunţării regimului comunist şi reclamă o pretinsă „vânătoare de vrăjitoare”. O altă chestiune ce nu a fost pe deplin lămurită este accesul la arhivele sovietice şi ale fostului KGB. Nu este clar, de asemenea, dacă va fi supusă analizei şi perioada recentă a guvernării PCRM – partidul care nu numai în vorbe, dar şi în fapte a demonstrat că este un demn urmaş al comunismului sovietic în Basarabia.
Am decis să iniţiem o dezbatere în Contrafort, prilejuită de înfiinţarea Comisiei de studiere şi apreciere a regimului comunist în Republica Moldova. Şi prima persoană căreia am dorit să îi adresăm nişte întrebări a fost Gheorghe Cojocaru, preşedintele Comisiei, însă domnia sa ne-a dat de înţeles că, momentan, ar prefera să nu se pronunţe. Va putea să o facă într-un număr viitor al revistei. Deocamdată, vă propunem opiniile altor tineri istorici, membri ai Comisiei: Igor Caşu, Andrei Cuşco şi Petru Negură – absolvenţi ai unor prestigioase universităţi din România şi din Europa Occidentală, cunoscuţi şi apreciaţi deja în mediile academice, cărora le mulţumim că au acceptat invitaţia noastră. Precizăm că cei trei exprimă puncte de vedere personale, care nu angajează neapărat viziunea întregii Comisii. Rămânem deschişi şi altor opinii pe această temă. (vitalie ciobanu)
 
Citiţi răspunsurile celor trei istorici în paginile care urmează.